Veel mensen hebben er last van WordPress spam reacties. In dit artikel ga ik uitleggen wat de makkelijkste manieren zijn, om van al die spam reactie af te komen.

Wat zijn spam reacties en wat is het probleem

Als het mogelijk is op je website reacties te plaatsen, is de kans groot dat je last hebt van spam reacties. Als je website net online staat, valt de spam in vaak nog wel mee. Vooral als je website meer bezoekers krijgt en begint te groeien. Heb je snel last van spam reacties. Het grootste deel van de spam reacties worden geautomatiseerd geplaatst door spambots. Het uiteindelijk tegenhouden van de spam is belangrijk en met de juiste techniek niet heel moeilijk.

Nadelen spam reactie

  • – Je website ziet er niet professioneel uit
  • – Voor echte bezoekers zijn de spam reacties verwarrend
  • – Spam reactie zitten vol met linkje die vaak niet zo goed zijn, bijvoorbeeld: virussen of reclame.
Wordpress comments spam stoppen

Reactie spam stoppen op een WordPress website

Hieronder staan verschillende manieren om de spam van reacties te stoppen op je WordPress website. Er is niet echt één manier die het best is, de makkelijkste manier is wel de Akismet anti-spam plugin.

1. Gebruik een anti-spam plugin

De makkelijkste manier om de irritante reactie te stoppen is met de Akismet plugin van WordPress. Deze plugin staat standaard al op je WordPress website en dat heeft natuurlijk een rede. Deze plugin helpt je met het sorteren van de spam reactie en de echte reacties.

Dat doet de plugin door je binnenkomende reactie te vergelijken met een database van spam. Hierdoor filtert de anti-spam plugin er eigenlijk bijna alles wel uit.

Er zijn natuurlijk nog veel meer plugin die hetzelfde kunnen, die kun je hier vinden. Het maakt niet heel veel uit welke plugin je uiteindelijk kiest, het gaat ieder geval veel helpen.

2. Handmatig goedkeuren reacties

In WordPress kun je er ook voor kiezen dat elke reactie door iemand goedgekeurd moet worden. Als iemand vervolgens een reactie plaatst op je website, krijg je een mailtje waarmee je de reactie kan goedkeuren of afkeuren. Het is een slimme strategie die je website schoon houdt van spam reacties.

Spam reactie tegenhouden met het handmatig goedkeuren van reactie op je WordPress website.

Het handmatig goedkeuren van reacties kun je inschakelen door in WordPress Instelingen > Discussie en dan het kopje “Voor een reactie verschijnt”. Als je dan kiest voor: “reactie moet handmatig worden goedgekeurd”, zullen de reactie eerst goedgekeurd moeten worden. Voordat ze geplaatst zullen worden.

3. Voeg een reCAPTCHA toe aan je comments

Om reactiespam te stoppen op je WordPress website, kun je ook een reCAPTCHA voor reactie gebruiken. Er zijn een paar handige plug-ins die dit kunnen doen.

De plugin die goed werk is “reCAPTCHA in WP comments form“. De plugin voegt de standaard reCAPTCHA toe aan je reacties. Dit is alleen als de gebruiker niet is ingelogd. In de meeste gevallen helpt dit, om de spam reacties tegen te houden.

Om het in te stellen, ga je naar Instellingen > reCaptcha in Comments en daarna volg je de stappen. Het enige wat je moet doen is naar de officiële reCAPTCHA website van Google te gaan en de API key te krijgen om de plug-in te kunnen activeren.

4. Maak een Zwarte lijst

Een zwarte lijst maken kan ook helpen om de spam te voorkomen op je website. Een zwarte lijst (black list) is een lijst met woorden die niet mogen voorkomen in de reacties. In de meeste spam zitten herkenbare woorden. Door die woorden in de zwarte lijst te zetten zal WordPress ze eruit filteren. Maar welke woorden moet je er dan precies inzetten? Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Op Github staat een lijst met de aanbevolen woorden.

Spam reactie stoppen op je wordpress websitedat kan met de black list(zwarte lijst) functie standaard in je WordPress website

De zwarte lijst is in WordPress te vinden onder Instellingen > Discussie en dan het kopje “zwarte lijst”. Daaronder is een leeg tekst veld waar je de woorden in kunt zetten. WordPress houdt vervolgens al de reactie tegen, waar die specifieke woorden in gevonden worden.

Spam reactie zijn een bedreiging voor je website. Het neemt je vertrouwen weg en leid je bezoekers naar vage websites. Ik hoop dat het je gelukt is om met de manieren uit dit artikel de spam te stoppen.