Er zijn natuurlijk genoeg redenen om je website even offline te halen. Je website is bijvoorbeeld nog niet af. Maar ook als je bezig bent om de laatste teksten aan te passen, heb je liever niet dat je bezoekers dat zien als je nog niet klaar bent. Er zijn verschillende manieren om je WordPress website of normale website tijdelijk offline te halen. En je bezoekers een tijdelijke onderhoudspagina te laten zien waar je laat weten dat je bezig bent met het onderhoud van je website.

Hoe je wordpress website offline halen

De makkelijkste manier om je wordpress website tijdelijk offline te zetten, is door een plugin te installeren. Er zijn verschillende plugins die dit voor je kunnen doen. Allemaal doen deze plugins ongeveer hetzelfde en dat is een website offline halen. Het hangt ervan af hoeveel functie je nodig hebt, voor welke plugin je kiest.

  • Site Offline or Coming Soon —  Deze plugin zorgt je ervoor dat je WordPress website in offline mode kan worden gezet. Maar als beheerder kun je gewoon verder blijven werken aan je website. Je  website bezoekers zullen dan een aangepaste pagina zien die je kan aanpassen naar jouw stijl. Een andere mogelijkheid is om een coming soon pagina te laten zien. Dat kan bijvoorbeeld als je de website waar aan gewerkt wordt nog niet wil laten zien.
  • WP Maintenance Mode  — De WP Maintenance Mode heeft verschillende extra functies naast de mogelijkheid om een website uit de lucht te halen. Zoals een countdown starten en je social media icoontjes toevoegen. Maar ook een mooie achtergrond toevoegen is makkelijk om voor elkaar te krijgen. 
  • Minimal Coming Soon & Maintenance Mode — Deze plugin is anders dan andere plugins, omdat je snel een template kan kiezen. Die je vervolgens kan aanpassen aan je wensen. Als je gebruik maakt van MailChimp kun je makkelijk e-mails verzamelen. Doordat je MailChimp kan koppelen met deze plugin. Het ontwerp van de tijdelijke pagina is mooi ontworpen.
website offline halen met de plugin WP Maintenance Mode
Een voorbeeld van een tijdelijke onderhoudspagina

WordPress Website offline halen

Als je niet gebruik maak van wordpress of als je het niet met een plugin wilt doen. Kan het altijd nog op een andere manier. Om je website uit de lucht te halen, moeten we toegang hebben tot het .htaccess-bestand. Hiermee kun je jouw website doorsturen naar je onderhoud pagina. Door de onderstaande code toe te voegen aan je .htaccess-bestand wordt je website omgeleid naar wat je maar wilt.

Options +FollowSymlinks
RewriteEngine on
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !=123.45.67.89
RewriteRule .* http://www.example.nl [R=301,L]
  • Verander http://www.example.nl naar de onderhoudspagina. Bijvoorbeeld: http://www.example.nl/onderhoud.html
  • 123.45.67.89‘ vervang dit naar je eigen IP-adres. Je IP-adres vindt je op deze website: whatsmyip.org

Dit zorgt ervoor dat jezelf de website wel gewoon kan bezoeken. Maar dat al je bezoekers omgeleid worden naar een tijdelijke pagina. Zo kan jezelf rustig door werken aan je website.

Conclusie

Dit zijn de twee makkelijkste manieren om je website uit de lucht te halen. Als het je niet lukt, kun je altijd contact opnemen. Voor vragen mag je ook een reactie hieronder achterlaten.